Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?
Zwiń
X
-
Możesz podać linka do tej procedury?Zamieszczone przez kowaltom99- odpowietrzenie pompy ABS wg procedury Ross-Techa
wydaje mi się ze po podłaczeniu nowej pompy uzupełniamy płyn i odpowietrzamy właśnie metoda tradycyjną. tylko od ciebie usłyszałem że jest jeszcze procedura od rosstech przed tradycyjna.Zamieszczone przez kowaltom99- odpowietrzenie systemu hamulcowego - to już można tradycyjnie jak w maluchu
[ Dodano: Pon 31 Gru, 12 19:37 ]
300zl na wstepie w ASO pewnie potem dolicza komputer i wyjdzie minimum 500zl. Podziekowałem, sam to zrobie. Z adaptacja cwiczylem na starej pompe wiec mam obcykane.Zamieszczone przez kowaltom99Trochę Cię za to trochę skasują :-(
Mnie wymiana pompy i odpowietrzanie kosztowała u mechanika 150PLN + 2 litry płynu (strasznie dużo poszło do odpowietrzenia)
Kodowanie i adaptacje robiłem już sam
Teraz mechanika moze w wawie poszuka. Jak znajde takiego magika co zrobi to w podobnej cenie co u ciebie to bedzie fajnie. jesli nie to bede kombinował sam. Z kąd mam wiedzieć jaki płyn tam idzie to kupie go sobie za w czasu ?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002piotrcar, czy będzie działać to pewnie nikt nie wie. Musiałbyś spróbować podłączyć moduł z asystentem parkowania w miejsce swojego i zobaczyć jakie są błędy. U mnie wywalało tylko błąd brakujących czujników. W ABS i 44 nie było żadnych błędów.
Nie ma oryginalnego przełącznika, bo w OII FL nie jest w ogóle przewidziany asystent parkowania. Ale jest to dokładnie taki sam guziczek jak od PDC tyle, że powinien mieć inny obrazek na wierzchu.
Schemat masz poniżej ( w czerwonej ramce to co trzeba dołożyć - oczywiście mając już czujniki z przodu i z tyłu ).
Obrazek
Kowal 2002 a z tyłu z bocznymi czujnikami do którym pinów trzeba się wpiąć (jak już było to sorry, ale nie mogę znaleźć)?
Btw - orientujesz się czy standardowy sterownik PDC z octavii obsłuży te dwa dodatkowe czujniki? (oczywiście jak będę wiedział, w które piny trzeba je wpiąć, to będę mógł zrobić test)
Zostaw komentarz:
-
-
Trochę Cię za to trochę skasują :-(Zamieszczone przez XenosagaIINiestety nie mam warunków do samodzielnej wymiany pompy przynajmniej przez jakies 3 miesiace wiec oddam do aso aby ja podmienili i zakoduja jak starą a zalezy mi aby jak najszybciej nowa pompa wskoczyla na poklad potem juz bedzie z górki. Nastepnie przystąpie do zbierania dalszych czesci i montazu
Oblewać bedzie co jak auto zaparkuje na miejsciu a nie na obcym zderzaku hehe :P
Mnie wymiana pompy i odpowietrzanie kosztowała u mechanika 150PLN + 2 litry płynu (strasznie dużo poszło do odpowietrzenia)
Kodowanie i adaptacje robiłem już sam
Zostaw komentarz:
-
-
Niestety nie mam warunków do samodzielnej wymiany pompy przynajmniej przez jakies 3 miesiace wiec oddam do aso aby ja podmienili i zakoduja jak starą a zalezy mi aby jak najszybciej nowa pompa wskoczyla na poklad potem juz bedzie z górki. Nastepnie przystąpie do zbierania dalszych czesci i montazu
Oblewać bedzie co jak auto zaparkuje na miejsciu a nie na obcym zderzaku hehe :P
Zostaw komentarz:
-
-
No to do roboty :-)Zamieszczone przez XenosagaIIOk dzieki
bede informował o postepach pracy :P
[ Dodano: Wto 11 Gru, 12 11:06 ]
Która z nich jest najnowsza ?
Znalazłem z końcówka BJ i BL ma to znaczenie która wybrać chyba BL jest nowsza.
PS:
Ktoś mi ubiegł w poprzedniej aukcji
ciekaw jestem czy po przeczytaniu tych postów dosłownie w tym samym dniu co pisaliśmy
[ Dodano: Czw 13 Gru, 12 13:05 ]
Pompa ABS do park assist przyszła z końcówka BL. Na samej pompie jest nr 1k0 614 517 DP a sterownik 1k0 907 379 BL
Dla przypomnienia kolejność prac:
- autoscan obecnej pompy i zapisanie kodowania (bardzo ważne!!!!)
- wymiana pompy
- odpowietrzenie pompy ABS wg procedury Ross-Techa
- odpowietrzenie systemu hamulcowego - to już można tradycyjnie jak w maluchu
- adaptacja czujników wg procedury Ross-Techa
- kodowanie nowej pompy - tym starym zapisanym kodowaniem - w razie konieczności na końcu dodajesz 00 (jeżeli stara pompa była 18 bajtowa)
- uruchomienie HHC, TPMS, XDS - według uznania, jak nie były zakodowane wcześniej
- oblanie sukcesu :-)
Powodzenia!
Zostaw komentarz:
-
-
Ok dzieki
bede informował o postepach pracy :P
[ Dodano: Wto 11 Gru, 12 11:06 ]
Która z nich jest najnowsza ?
Znalazłem z końcówka BJ i BL ma to znaczenie która wybrać chyba BL jest nowsza.
PS:
Ktoś mi ubiegł w poprzedniej aukcji
ciekaw jestem czy po przeczytaniu tych postów dosłownie w tym samym dniu co pisaliśmy
[ Dodano: Czw 13 Gru, 12 13:05 ]
Pompa ABS do park assist przyszła z końcówka BL. Na samej pompie jest nr 1k0 614 517 DP a sterownik 1k0 907 379 BL
Zostaw komentarz:
-
-
na 100% asystenta 2 gen (w tym oczywiście XDS i HHC i TPMS) obsługują sterowniki ABSZamieszczone przez XenosagaIIWidiałem tą aukcje ale wydawalo mi sie ze moze byc cos nie tak bo na zdjeciu widac od strony sterownika. Jesli polecasz to w poniedzialek do nich dzownie i zamawiam.Zamieszczone przez Enriquezkupisz u tych gości:
mają dobry towar, kupowałem u nich trochę gratów mogę polecić.
XDS i HHC spokojnie uruchomisz na niej.
Wczesniej w postach pisaliscie o adaptacji po zalozeniu tej pompy i ktoś zastrzegł ze auto podczas adaptacji musi nie dotykać ziemi troche tego nie rozumiem...
MOglbyś to jakoś ująć w punktach?
Chce wiedzieć czy dam rade sam ja zaadaptować. Wymiana to pestka i odpowietrzenie to tez z sąsiadem machne.
1K0 907 379 AT
1K0 907 379 BE
1K0 907 379 BJ
1K0 907 379 BL
Numery wziąłem z zestawienia kodowań ABS (jakaś duńska strona podawana tu na forum)
Zostaw komentarz:
-
-
Dobre porównanie
uśmiałem się po pachy :lol:
Mój angielski troche kuleje ale postaram się to poskładać do kupki z linka w poprzednich postach
Zostaw komentarz:
-
-
dasz radę spokojnie według procedury ross-techa. Podczas adaptacji auto musi jeździć, to nie jest De Loran (czy jakoś tak) z powrotu do przyszłości.
Zostaw komentarz:
-
-
Widiałem tą aukcje ale wydawalo mi sie ze moze byc cos nie tak bo na zdjeciu widac od strony sterownika. Jesli polecasz to w poniedzialek do nich dzownie i zamawiam.Zamieszczone przez Enriquezkupisz u tych gości:
Wczesniej w postach pisaliscie o adaptacji po zalozeniu tej pompy i ktoś zastrzegł ze auto podczas adaptacji musi nie dotykać ziemi troche tego nie rozumiem...
MOglbyś to jakoś ująć w punktach?
Chce wiedzieć czy dam rade sam ja zaadaptować. Wymiana to pestka i odpowietrzenie to tez z sąsiadem machne.
Zostaw komentarz:
-
-
kupisz u tych gości:
Zostaw komentarz:
-
-
Re: Wymiana pompy
Rozumiem że na razie zamontować taką pompę jak kolega wymienił? Licze na to że XDS i HHC zakoduje to dla mnie bardzo waży progres w drodze do PA IIgen. Pisaliście ze pompa jest zintegrowana ze sterownikiem i moge szukac po jednym albo drugim numerze. Znalazłem parę sztuk na allegro w przedziale 300-500. Orientujecie się czy taka pompa moze być uszkodzona kupując z allegro czy raczej niema sie tam za bardzo co psuc :PZamieszczone przez kowaltom99
jest 19 bajtowa
pompa 1K0 614 517 CP
sterownik 1K0 907 379 BE
Zakodowane HHC i XDS - działają świetnie. Sprawdziła się teoria, że wystarczy ostatni bajt zakodować 0 (w długim kodowaniu dodajemy na końcu 00)
W ASO tak pompa kosztuje 6 i pół tysiaca :shock:
Rozumiem że przy tej pompie powinien dać się zakodować XDS i HHC
Zostaw komentarz:
-
-
Na wstępie wielki szacun dla wszystkich którzy dokonali moda park assist 1.5 i 2.0.
Co prawda posiadam auto z grupy Vaga więc podzespoły mamy takie same a więc bez problemu mogę zaczerpnąć wiedzy od doświadczonych kolegów z obecnego forum.
Mam pompę ABS 1K0 907 379 AN. Component ESP MK60EC1 H45 0107. Nie mogę na niej włączyć HHC ani XDS nie wiem dlaczego mimo ze na takiej gdzieś w necie widziałem ze działało :/, wywala mi błąd ESP jak włączenia HHC a XDS w kanale adaptacji jest wogle nie dostępny. moduł ma 18bytes. ale czy do park assist podejdzie czy zalecali byście wymianę ?
Zostaw komentarz:
-
-
A radio jakie funkcjonalne, karta SD, USB obok w przyciskach pod panelem wentylacji, nagrywanie.
Zestawy podświetlania dywaników.
Ktoś się pytał jak się pozbyć dźwięku niezapiętych pasów.
No i znaczek,
Zostaw komentarz:
-
-
w ogóle mają ciekawe te przyciski:
Bluetooth, odbieranie telefonu, otwieranie bagażnika...
Zostaw komentarz:
-
-
Gotowe zestawy
Odkąd w Chinach rozpoczęła się produkcja Octavii II FL - jest to ciekawe źródełko części.
Jak ktoś ma kogoś w Chinach to można kupić gotowe zestawy PLA 1,5 lub upgrade do 2.0
Jest portal aukcyjny taobao (takie chińskie allegro)
tu zestaw dla PLA 1.5 (mają już dedykowany przycisk!!!) kompletna wiązka dla 6 czujników przód, buzzer, przyciski, moduł
taobao
koszt 1450 CNY to około 700PLN
upgrade do wersji 2.0
nowy moduł + wiązka + 2 dodatkowe czujniki tył + czujniki ABS tył
taobao 2
koszt 1150CNY to około 550 PLN (ja za same czujniki ABS dawałem 350PLN w ASO)
Spróbuje nawiązać kontakt, może same przyciski da się kupić.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie,
czy po dodaniu dodatkowych dwóch czujników w przednim i tylnym zderzaku one działają także przy normalnym używaniu PDC (tzn. bez automatycznego parkowania) i czy jest ich wizualizacja na columbusie?
Zostaw komentarz:
-
-
Dzieki za informację - właśnie już się przymierzałem do zakupu "L" - ki - byłby niepotrzebny wydatek.Zamieszczone przez gedI - niestety - okazało się, że to jest zależne od wersji zegarów, a nie modułu. Mam moduł z końcówką L (najnowszy) i jest dokładnie jak piszesz. Wymieniłem z D bo myślałem że przy nowszej wersji modułu będzie OK. Niestty... Na wymianę zegarów już się nie szarpnę.Zamieszczone przez kowaltom99Jedyne co mnie denerwuje, to że dla parkowania prostopadłego na MAXI DOT wyświetla samochodzik jak do parkowania równoległego.
U mnie jest jeszcze jeden mankament - na zakończenie parkowania na MAXI DOT nie wyświetla mi się info "Parkowanie zakończone". Po prostu nagle pojawia mi się odczyt z komputera (np spalanie) i to wszystko. Jak próbowałem moduł PLA 1 generacji to po zakończeniu parkowania równoległego pojawiał mi sie ten komunikat.
Może trzeba pokombinować coś z kodowaniem/adaptacją licznika. Będę próbował.
PS - czy możesz podać jakie masz obecnie kodowanie modułu 10 Parkhilfe?
Zmieniałeś coś w adaptacjach? - Ja zmieniłem obwód koła.
Zostaw komentarz:
-
-
I - niestety - okazało się, że to jest zależne od wersji zegarów, a nie modułu. Mam moduł z końcówką L (najnowszy) i jest dokładnie jak piszesz. Wymieniłem z D bo myślałem że przy nowszej wersji modułu będzie OK. Niestty... Na wymianę zegarów już się nie szarpnę.Zamieszczone przez kowaltom99Jedyne co mnie denerwuje, to że dla parkowania prostopadłego na MAXI DOT wyświetla samochodzik jak do parkowania równoległego.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja kupiłem wiazkę już czujnikami od Passata - były czarne nielakierowane.Zamieszczone przez gieuPanowie,
czy jak kupie te dwa dodatkowe czujniki cofania na tył w innym kolorze i je 'ręcznie' pomaluję (zestawe do drobnych napraw z ASO), to czy one nadal będą działały prawidłowo?
Polakierowałem je samodzielnie na mój kolor i nie widzę żadnych negatywnych skutków.
Jedynie co bym sugerował - to jeżeli kupisz już polakierowane ale w innym kolorze - to usuń stary lakier (jakimś rozpuszczalnikiem uniwersalnym).
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie,
czy jak kupie te dwa dodatkowe czujniki cofania na tył w innym kolorze i je 'ręcznie' pomaluję (zestawe do drobnych napraw z ASO), to czy one nadal będą działały prawidłowo?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: